måndag, november 08, 2010

Söndag - A-prov i Danmark

Klockan ringde 05.01. Okristligt tidigt faktiskt. Men Keela och jag studsade glatt ur sängen (läs hasade sakta ner på golvet och kröp ut i köket...), packade en matpakke, borstade tänderna, gjorde en macka och en termosmugg med te att ta med och äta i bilen.
Kvart i åtta var vi framme vid ett gods på Lolland, sådär en halvtimme tidigt men bättre det ju! Sen blev det samling och gammeldansk (öörk men man får ju offra sig) och så småningom började jakten. Vädret var otroligt fint, lite frost på marken och hög, klar luft och sol.

Vi var 12 deltagare och tre domare, och stämningen var hög redan från början. Jag drog startnummer sju, och vi delades in 1-4, 5-8 och 9-12 och fick alltså gå med varsin domare. På första såten stod vi med ryggen mot skogen med en viltåker framför oss. Fasaner rasslade in i skogen bakom oss, och femman och sexan fick apportera varsin, och sedan fick jag skicka Keela. Buskridån bakom var tät, så jag såg ingenting förrän K kom ut med en fågel i munnen. SKÖNT!

Nästa såt var en likadan viltåker på samma rapsåker... här fick vi först en okomplicerad markering, och sedan fick jag skicka på en LÅÅÅNG markering, nånstans 150-200 meter och fyra skyttar bort. Keela spikade markeringen - eller ja nästan, för när hon kom fram så hade nån jädrans pickingup-hund redan tagit in den fågeln... suck... bara att kalla in... Fick strax efter en annan markering rakt till höger om oss, vilken hon tog in fint.

På tredje såten (och byte till domare två) drog vi nitlotten vad gällde placering... Vår grupp fick stå invid ett fasanhägn, med skogen i ryggen, framför oss var det taggbuskar och snår och längre ner högt gräs och vass och en bäck... på andra sidan stod skyttarna. Tror jag, för det såg vi inget av. Snorsvår apportering alltså! En annan domargrupp stod strax tillhöger om oss, och fick lite bättre apporter än vi. Menmen, så är det ju.

När jakten blåstes av hade vi två fåglar kvar inne i hägnet. Den ene hämtades, och den andra fick jag skicka på. Keela letade, men hittade inget och jag fick kalla in. Nästa hund skulle skickas - då knallade den. Nästa hund hittade inte heller, och inte den tredje heller. Då gick domaren ut och tog fågeln - och eyewipade alltså oss alla tre. Och så var provet över för vår del...

Vi satt sedan ute i solskenet och åt vår medhavda matpakke till frokost (=lunch alltså för er som inte hajar danska) - tänk att kunna sitta ute i november!! Det var bara fyra hundar som var kvar efter lunch, och vinnare med cert blev till slut Searover Kits Duke & Charlotte Rasmussen! Provet var väldigt trevligt och väldigt välarrangerat och välordnat - det märks att danskarna har rutin på sånt här :-) Det var lite klent med fågel bara, men det är ju svårt att göra något åt.

En debut i vinnarklass på A-prov som gav mersmak! Visst, vi åkte ut lite försmädligt på fjärde apporten, men vi kommer igen!! Snart snart....

1 kommentar:

Alexandra sa...

Spännande spännande!!! Trist att domaren hittade fåglen men det verkar ändå ha gått riktigt bra :)