fredag, februari 25, 2011

En vinterhelg i Edinburgh...

Edinburgh var en väldigt trevlig stad att turista i! Lagom stor stadskärna, delad i två delar - den nya staden (som inte var så himla ny precis...) där vi bodde och shoppade, och så Old Town, som var väldans gammal med slottet, gamla gränder och "the Royal Mile", vägen som är en mile lång och går från gamla slottet till nya slottet.

En kuperad stad! Här är vi på väg från shoppinggatan till Old Town för att turista oss på Edinburgh Castle.

Den här snubben och hans kompis vaktade ingången till slottet.

Delar av resesällskapet - svägerska och syster - har hittat en stilig karl. Jag tyckte dock han kändes lite kall och stel.

Den lilla gröna plätten är en kyrkogård, som man kunde se om man hängde ut över kanten....

...där de begravde sina hundar. Eller i alla fall deras bästa hundar.

En Camera Obscura besökte jag. En riktigt häftig "kamera" eller kikare eller hur man ska beskriva det, som gjorde att man inne i huset. högst upp i ett runt rum, på en vit rund skiva i form av en två meter stor wok i mitten av rummet kunde se ut över staden, man styrde kameran med nåt som såg ut som ett duschmunstycke. På den runda skivan i mitten kunde man se folk som rörde sig, bilar och det var häftigt att på en liten vit papperslapp kunna "fånga" människor och bilar :-) Guiden berättade att de förra veckan haft en fiskmås som satt sig på kameran, så allt vad man såg på wokskivan var en fiskmås i närbild... så de fick gå ut och skrämma bort fågeln först!

Utsikt från Camera Obscura-husets femte våning. Rakt ner. Långt ner...

Nej, labradårarna fick inga nya skotskrutiga täcken med tillhörande huvudbonad. Matten fick däremot två halsdukar.

The Royal Mile sett uppifrån. Långt där allra längst bort på the Royal Mile ligger...

...the palace of Holyroodhouse med anor från 1100-talet. Minst. I tornet längst upp till vänster levde Mary, Queen of Scots, och där blev också hennes italienske sekreterare mördad.

En äkta skotte. Det är bra ljud i de där piporna!

Inga kommentarer: